Chronisch zieken veel te zwaar getroffen

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Chronisch zieken veel te zwaar getroffen

Bericht door Ed » 09 sep 2013 11:31

Mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn, gaan er komend jaar flink op achteruit. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG meldden dat maandag na onderzoek dat ze hebben laten doen door het Nibud.

Het kabinet schaft volgend jaar de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af. Daardoor verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro netto per jaar.
Daarnaast wordt ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo. Die gaan daardoor fors omhoog, zo stellen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG.

Inkomenseffecten
Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat de inkomenseffecten heel groot zijn. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen. De maatregelen leveren een besparing van 1,3 miljard euro op.
De CG-Raad en Platform VG roepen het kabinet op om het dreigende koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten alsnog te voorkomen. De organisaties pleiten voor het behoud van een landelijke basistegemoetkoming met aanvullend gerichte inkomensondersteuning van gemeenten, en dan vooral voor de laagste inkomens.

Door: ANP Bron: nu.nl
Plaats reactie