Aan patiënten van dr Cohen Tervaert

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Plaats reactie
Mart
Berichten: 9
Lid geworden op: 30 mar 2012 16:40

Aan patiënten van dr Cohen Tervaert

Bericht door Mart » 30 mar 2012 18:38

Er is nu een meldpunt voor gedupeerde patienten van het AZM! Klik hier om naar het forumtopic te gaan over dat meldpunt.

_____________________________________________________________________________
NIEUWS VAN MART:

12 mei:
=====
Gisteren ontving ik van mw Lunsing een persoonlijke brief waarin zij geluiden laat horen die m.i. verder gaan, en positiever voor vasculitispatienten zijn, dan die van mw Schippers in haar recente antwoorden op de Kamervragen die Van Gerven, n.a.v. mijn eerste twee brieven aan hem, haar gesteld heeft (URL in mijn update van 9 mei).

Over het beleidsvoornemen van het AZM m.b.t. hun topreferente functie klinische immunologie zegt Lunsing: "Het oorspronkelijke voornemen om deze hele functie over te dragen is inmiddels verlaten, maar helaas heeft het AZM momenteel nog geen duidelijk beleid welke patienten wel en welke niet in het AZM verder geholpen kunnen worden. Dit is in tegenstelling tot hetgeen het ziekenhuis vorig jaar gecommuniceerd heeft."
Dit lijkt dus structureler/algemener te zijn dan de 250 overgebleven patienten waarover Schippers spreekt. Bovendien verwijt Lunsing het ziekenhuis openlijk inconsistente communicatie. En ze spreekt van een beleidsvoornemen, waar Schippers spreekt over "het hele proces [van doorverwijzing] voor alle patienten...afgerond kan worden".

De algemene brief van Peeters van 19 april noemt Lunsing bij monde van veel patienten "een onpersoonlijke, maar ook onduidelijke algemene brief", i.t.t. Schippers die bij deze brief sprak over "duidelijkheid over haar [azm] handelwijze".

9 mei:
=====
Nadat ik de omstreden azM-brief van 19 april onder ogen kreeg, heb ik bij de artsen geinformeerd naar de (on)juistheid van de inhoud. Vervolgens heb ik op 22 en 24 april de inspecteur van het IGZ, mw Lunsing, per email gewaarschuwd voor de misleiding en mogelijke misinterpretatie van deze brief. Ruim voor de cruciale datum van 1 mei dus. Niettemin betitelt minister Schippers in haar antwoorden op Kamervragen op 7 mei de azM-brief als "duidelijkheid".

Schippers geeft in dezelfde antwoorden van 7 mei toe dat de doorverwijzing van de 800 patienten nog nauwelijks is gestart. Maar hoewel 1 mei de datum was waarop alles geregeld moest zijn, mag de Inspectie nu doorgaan met toezien dat het AZM het proces afrondt, zo staat er eveneens te lezen.

IGZ schreef mij in een persoonlijke brief op 26 april: "Het is inderdaad juist dat de beide academische ziekenhuizen die de topklinische immunologie zouden moeten overnemen van het azM hiervoor op dit moment nog niet voldoende zijn toegerust."
Een jaar daarvoor echter, schreef minister Schippers in antwoord op Kamervragen (maart 2011) : "Beide bovenstaande ziekenhuizen (UMCU en UMCN - Mart) hebben mij laten weten dat ze dit vakgebied in de breedte beheersen en fungeren als expertcentrum op dit gebied."
Niet dus!

Schippers schrijft in hetzelfde document van een jaar geleden: "Ik heb...aangegeven dat het afstoten van zorg kan plaatsvinden op basis van kwalitatieve argumenten mits de continuiteit van die zorg voor de patienten gewaarborgd blijft."
Die continuiteit is echter vastgelopen als een roestige ouwe fiets. De conclusie zou dus moeten luiden dat het afstoten van zorg niet kan plaatsvinden. Merkwaardigerwijs verbindt Schippers echter deze consequentie niet aan het vastlopen van de zorg, afgaande op haar schrijven van 7 mei j.l.


21 april:
======
Cohen Tervaert zei 19 april dat hij wèl een behandelverbod heeft, terwijl directeur patientenzorg dhr Fiolet eerder zei dat hij dat niet heeft. Fiolet zei er toen echter bij dat contact met Cohen Tervaert "niet via het azM kan". En nu schijnt het sinds een paar weken zo te zijn dat u via Fiolet nadrukkelijk kunt aanvragen om behandeld te worden door Cohen Tervaert. Daarvoor moet u het azM bellen en naar afdeling "RVE Patient & Zorg vragen.

Als het goed is, heeft u een brief van 19 april van het azM ontvangen. Uit die brief concludeert u wellicht dat u onverminderd bij Van Paassen terecht kunt. Maar hemzelf is dat niet verteld, zei hij. Er is nog niets zeker.

Het IGZ wil voor 1 mei van u weten of u een passend zorgaanbod ontvangen heeft van azM. Heeft u dat niet? Mailt u dat dan z.s.m. naar ri.denbosch@igz.nl

11 april:
======
In de week van 2 april heeft Van Paassen echter aangegeven geen behoefte aan onze steun te hebben.

Reeds aan de Kamer gestuurde brieven bleken linea recta door minister Schippers aan Cohen Tervaert doorgezonden te zijn. De lijntjes zijn verbazend kort.
Cohen Tervaert heeft volgens een zittend azM-directeur geen behandelverbod en geen contactverbod met patienten. Toch horen we absoluut niets van hem.
IGZ krijgt al maandenlang meldingen en reageert daarop met te zeggen dat de melding aan het inspectiedossier is toegevoegd EN met het advies, in tenminste een geval, dat de melder (de patient) contact moet opnemen met Cohen Tervaert voor zijn behandeling. Wat dus niet gaat.
Tot slot, Van Paassen zegt dat 1 mei, dus niet het vaak verspreide 1 juni, de datum is waarop zaken definitief zijn.

>> Aan dit alles zit een dermate luchtje dat ik daarom onderstaande oproep vooralsnog intrek.

Brieven schrijven als u dat wilt, mag u altijd zelf besluiten, maar ik vind de gang van zaken op het azM nu dermate twijfelachtig dat ik u daarbij, vooralsnog, niet meer volmondig supporten kan.

U kunt misschien maar beter gaan strijden voor het opleiden van meer vasculitisimmunologen, lijkt me. U betaalt nu de huidige azM-onderhandelingen met ziekzijn, wanhoop, immer voortdurende onzekerheid, en verbijsterende verwarring door alle conflicterende berichtgeving vanuit alle azM-betrokkenen. Dat is onethisch en immoreel.

Excuses voor de verwarring die dit forumbericht u mogelijk geeft - ik speel in op de ontwikkelingen en kan ook niet helpen dat ze in het azM doen wat ze doen.

Vriendelijke groeten,
Mart
_________________________________________________________________________________
OORSPRONKELIJKE OPROEP
(Onderstaande oproep is in mei heropend. Er zijn momenteel geen bijlagen.)
U raakt binnenkort, na 31 mei, uw arts in het Academisch Ziekenhuis Maastricht kwijt als u niks doet!
Alleen als de politiek véél protest hoort, grijpen ze in.
Ziek zijn, ik weet maar al te goed hoe erg dat voor je leven is! Daarom: laten we samen actie ondernemen. Ik wil u graag helpen zodat uw protest op de juiste plek terecht komt, want boos worden alleen is niet genoeg. Ik nodig u van harte uit om mij te mailen: Mart.Helpt apestaartje gmail.com. Wilt u gebeld worden, schrijf mij dan ook uw nummer.
Schroom niet, ik ben geen dokter en geen ambtenaar, maar gewoon een goed geschoolde betrokkene.

Natuurlijk kunt u ook zelf aan slag: een pdf met adressen, en een file met hulp voor het opstellen van uw brieven, vindt u hieronder (als u dit leest op http://www.vasculitisforum.nl).

Ik zou het wel heel fijn vinden om te weten naar wie u wat geschreven heeft, liefst zou ik dat in een mailtje van u ontvangen. Ik leer veel van zulke contacten en kan dan nog beter voor u aan het werk gaan.

Tot ziens, horens of mails,
Mart
Laatst gewijzigd door Mart op 18 sep 2012 13:54, 33 keer totaal gewijzigd.
HarM
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 sep 2011 10:32

Re: OPROEP aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paa

Bericht door HarM » 30 mar 2012 19:39

Is er recent nieuws over het AZM?
Ik heb al geklaagd bij SP, Inspectie Volksgezondheid, AZM.
HarM
Mart
Berichten: 9
Lid geworden op: 30 mar 2012 16:40

Re: OPROEP aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paa

Bericht door Mart » 30 mar 2012 20:01

HarM schreef:Is er recent nieuws over het AZM?
Ik heb al geklaagd bij SP, Inspectie Volksgezondheid, AZM.
HarM
Wilt u mij alstublieft mailen, ook als u al geklaagd heeft?
Alvast dank, tot mails, Mart.
Ingrid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 nov 2011 11:31

Re: OPROEP aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paa

Bericht door Ingrid » 31 mar 2012 10:45

Heb geklaagd bij IGZ en AZM.

Kreeg overigens de tip bij het AZM om ook een kopie te sturen aan het stafconvent. Dit heeft geen eigen adres, maar ik heb de brief afgegeven bij de Patiëntenvoorlichting en hij is inderdaad aangekomen.
Reden om naar het stafconvent te schrijven is, dat je er dan zeker van bent, dat ook de artsen die daarin mede overleggen over de zaak, tenminste van het bestaan van de klachten afweten.

Bij de SP zal ik het ook proberen.

Fijn dat er nu op de site ook wat meer over te doen is!

Ingrid
Mart
Berichten: 9
Lid geworden op: 30 mar 2012 16:40

Re: OPROEP aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paa

Bericht door Mart » 31 mar 2012 11:03

Beste Ingrid,

Zou u mij alstublieft willen mailen? Ik zou graag verder met u overleggen wat wij nog meer kunnen doen. Dit is geheel vrijblijvend. Neemt u alstublieft even contact met mij op. Mijn gegevens staan in de oproep.

Tot gauw, Mart,
HarM
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 sep 2011 10:32

Re: aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paassen

Bericht door HarM » 12 apr 2012 08:58

Van deze actie begrijp ik helemaal niets meer.
Gr. HarM
Ingrid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 nov 2011 11:31

Re: aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paassen

Bericht door Ingrid » 12 apr 2012 13:02

Hallo,

Ik heb van Mart iets meer gehoord, begrijp daardoor iets meer van de motivatie erachter. Niettemin, wat ik niet begrijp: dr van Paassen zou in de week van 2 april hebben aangegeven geen hulp meer nodig te hebben, maar volgens mijn info zou hij in die week met vakantie zijn.

Wellicht is het goed om even pas op de plaats te maken en af te wachten wat de Wegenerstichting bereikt.

Groeten
Ingrid
Mart
Berichten: 9
Lid geworden op: 30 mar 2012 16:40

Re: aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paassen

Bericht door Mart » 12 apr 2012 13:29

Die week op vakantie? De hele week? Nou, op dinsdag 3 april liep ie daar 's ochtends en 's middags in ieder geval rond hoor. Hij is daar onomstotelijk aangetroffen. In witte jas, spreekuurvoerend.
Ingrid schreef:Hallo,

Ik heb van Mart iets meer gehoord, begrijp daardoor iets meer van de motivatie erachter. Niettemin, wat ik niet begrijp: dr van Paassen zou in de week van 2 april hebben aangegeven geen hulp meer nodig te hebben, maar volgens mijn info zou hij in die week met vakantie zijn.

Wellicht is het goed om even pas op de plaats te maken en af te wachten wat de Wegenerstichting bereikt.

Groeten
Ingrid
mick
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 apr 2012 19:48

Re: aan patienten van dr Cohen Tervaert en dr Van Paassen

Bericht door mick » 15 apr 2012 20:03

nou ja..........beweert de directeur van het AZM dat Prof Cohen Tervaart wel gewoon patienten mag zien ??? ik zou graag willen weten welke directeur dat gezegd heeft!
Als patient van de prof weet ik wat er aan de hand is...nadat het hoofd van de Interne Geneeskunde (Prof Stehouwer) in december de Prof per acuut naar huis had willen sturen is hij uiteindelijk door de Raad van Bestuur per 1/1/2012 verboden om nog patienten te zien; wel kon hij nog onderzoek blijven doen. Mij is niet bekend dat dit verbod om patienten te zien is opgeheven. Wel is bekend dat het AZM (al vorig jaar) besloten heeft om alle top patientenzorg van de klinische immunologie (Cohen Tervaart en Paassen) per 1/5/2012 te stoppen. Op dit moment neemt Paassen de poli's van Cohen Tervaart over. Maar na 1/5/12 zal hij dat niet meer mogen doen.
Ik vind het overigens vreemd dat gesteld wordt dat Cohen Tervaart niet bereikbaar is; hij werkt gewoon in Maastricht en is via het bekende nummer 043-3881436 (secreatriaat van de afdeling) gewoon te spreken........ Mick
Plaats reactie