PERSBERICHT Friedrich Wegener Stichting

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

PERSBERICHT Friedrich Wegener Stichting

Bericht door Ed » 10 apr 2012 18:20

Er is in Maastricht nog steeds geen duidelijkheid over waar onze patiënten straks terecht kunnen/moeten.
Telkens weer krijgen we te horen dat er 'zeer binnenkort een oplossing komt'.
Het schiet dus niet op en het blijft maar slepen.
Wellicht is het azM inderdaad heel dicht bij een goede oplossing, maar we kunnen blijkbaar geen enkele toezegging in de tijd serieus nemen.
Daar zijn ongetwijfeld belangrijke redenen voor maar de oorzaak interesseert ons eigenlijk niet zoveel meer, er moet gewoon een einde aan komen.

Daarom hebben we:
- afgelopen vrijdag de minister van VWS een formele brief gestuurd met het verzoek om in te grijpen.
- de CRAZ (Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen) een brief gestuurd over de ontstane situatie.
- een persbericht doen uitgaan (zie bijlage)
- de vaste commissie VWS (zie website) ingelicht.
- de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) geïnformeerd

Friedrich Wegener Stichting - Maarssen, 10 april 2012

Patiëntenvereniging vraagt om ingrijpen minister.
De Friedrich Wegener Stichting (FWS) heeft minister Schippers van VWS gevraagd om in te grijpen in de situatie rond de sluiting van de afdeling Klinische Immunologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM). Al zestien maanden lang krijgen patiënten namelijk geen antwoord op de vraag waar en door wie zij in de toekomst met de juiste expertise behandeld kunnen worden.


Op 8 december 2010 werden vasculitispatiënten geconfronteerd met het voorgenomen besluit van het azM om de onderafdeling Klinische Immunologie op te heffen. Begin 2011 verleende de minister van VWS goedkeuring aan dat besluit onder de voorwaarde dat continuïteit en kwaliteit van de zorg voor patiënten gewaarborgd blijft. Ze deed die toezegging mede op basis van de verzekering van het azM dat deze haar verantwoordelijkheid zou nemen in het goed doorgeleiden van deze patiënten. Begin april 2012 is die doorgeleiding van patiënten nog steeds niet geregeld en is er zelfs niet met deze patiënten over gecommuniceerd.

Bij de afbouw van de afdeling zijn drie soorten patiënten te onderkennen. De minst ernstige gevallen kunnen onder behandeling blijven van een ‘gewone’, dat wil zeggen niet in deze ziekte gespecialiseerde internist in het azM. Een tweede deel van de patiënten heeft meer expertise nodig dan deze internisten kunnen bieden maar hun behandeling zou voortgezet kunnen worden in bijvoorbeeld Nijmegen of Utrecht. De meest ernstige gevallen tenslotte zijn na de afbouw aangewezen op Groningen (ook als ze 80 jaar zijn en in Heerlen wonen).

De centrale vraag is natuurlijk tot welke van deze drie categorieën een patiënt behoort. De enige die daar iets verstandigs over kan zeggen is de behandelende specialist of desnoods een externe deskundige. Maar een van de twee betrokken specialisten ziet al sinds 1 januari geen patiënten meer en zijn dienstverband wordt per 1 juni 2012 ‘op eigen verzoek’ beëindigd. Een andere baan heeft deze professor nog niet en hij weet ook nog niet of hij patiënten wellicht elders in de regio kan zien. De andere boventallig verklaarde arts heeft nog steeds geen overeenstemming met het ziekenhuis over hoe de toekomst er voor hem en de afdeling uit zal zien. Het gevolg van dit alles is dat er nog steeds geen formele overdrachtsgesprekken met patiënten hebben plaats gevonden en dat die dus nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn.

Op 20 januari 2012 heeft de FWS het azM en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) kenbaar gemaakt dat deze situatie onacceptabel is. Het azM sprak toen de verwachting uit binnen twee weken met een oplossing te komen. Op 22 maart, twee maanden later dus, antwoordde het azM op telefonische vragen van de FWS dat er niets anders te melden viel dan dat ‘er constructief wordt gewerkt aan een oplossing’. Op 29 maart reageerde het azM op vragen van de IGZ met de opmerking dat ze verwachtte ’binnen twee weken met een oplossing te komen’. De IGZ ziet in deze ontwikkeling tot nu toe geen reden tot ingrijpen.

De FWS heeft veel geduld opgebracht om alle partijen de kans te geven tot een voor hen aanvaardbare oplossing te komen. Na zestien maanden is dat geduld echter op. Vandaar haar brief aan de minister met het formele verzoek om interventie.

-----------------------------

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Peter Verhoeven, voorzitter Friedrich Wegener Stichting; email: pmjverhoeven@gmail.com, tel. 06-46084520
Website Friedrich Wegener Stichting:
Bijlagen
Persbericht_Friedrich_Wegener-Stichting_10_aril_2012.pdf
(17.04 KiB) 406 keer gedownload
Ingrid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 nov 2011 11:31

Re: PERSBERICHT Friedrich Wegener Stichting

Bericht door Ingrid » 12 apr 2012 13:12

Ik maak me wel zorgen over deze indeling in categorieën van patiënten. Als je nu in categorie 1 valt (minst ernstig), en het gaat toch niet goed met je:
- weet de arts dan in hoeverre dit met vasculitis te maken kan hebben? Bijvoorbeeld in geval van "algehele malaise": als er niets in het bloed te zien is, zijn artsen geneigd te zeggen, dat er niets aan de hand is.
- soms heb je klachten, die je zelf niet in verband brengt met de vasculitis. Die noem je wellicht niet, of alleen terloops. Alleen een arts die voldoende kennis heeft van de ziekte, kan op de juiste manier doorvragen en daarmee tijdig ingrijpen.

Niet-levensbedreigend ziek zijn betekent niet, dat je een gewoon leven kunt leiden. Hoe weet je nu, dat je het maximale eruit haalt qua bijvoorbeeld energie?

Ingrid
Plaats reactie