Meldpunt fysiotherapie

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Meldpunt fysiotherapie

Bericht door Ed » 31 jan 2012 01:09

Het Reumafonds heeft een meldpunt geopend voor mensen met reuma die sinds 1 januari geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het Reumafonds wil dit jaar bijhouden hoeveel mensen vanwege de kosten gestopt zijn met fysiotherapie en welke gevolgen dit heeft voor hun dagelijks leven. Mensen met reuma die door de maatregel zijn getroffen, kunnen dit via een online-enquête kenbaar maken.

De reden voor het instellen van het Meldpunt Fysiotherapie is dat bij het Reumafonds al meer dan 100 reacties zijn binnengekomen vanwege het besluit van het kabinet om fysiotherapie voor zes reumatische aandoeningen niet langer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van de uitkomsten zal het Reumafonds met zorgverzekeraars en politiek in gesprek gaan over de fysiotherapievergoeding.

Helft reumapatiënten
Van de 2,3 miljoen mensen die leven met reuma en artrose heeft bijna de helft (1,1 miljoen) dusdanig ernstige klachten dat zij gebruik maken van fysiotherapie (TNO, 2011). Mede door de therapie hebben mensen met reuma een behoorlijke kwaliteit van leven, en kunnen zij vaak blijven deelnemen aan het arbeidsproces. Uit het TNO-onderzoek blijkt ook dat 44% van de mensen met reuma een huishoudinkomen heeft van maximaal 1700 euro netto per maand. Het is de vraag of deze mensen de extra kosten voor fysiotherapie kunnen opbrengen.

Het Reumafonds wil onderzoeken hoeveel mensen dit jaar gestopt zijn met fysiotherapie doordat zij de extra kosten niet kunnen betalen. Algemeen directeur Lodewijk Ridderbos: "Onze voorzichtige schatting is dat 300.000 mensen getroffen worden". Als deze groep mensen met ernstige reumatische klachten geen fysiotherapie meer krijgen, zal er een groter beroep gedaan worden op de tweedelijnszorg, zo vreest het Reumafonds. "Dat zou betekenen dat de bezuinigingsmaatregel op de langere termijn meer kost dan oplevert", aldus Ridderbos.

Meldpunt Fysiotherapie
Via het Meldpunt Fysiotherapie kunnen mensen met reuma deelnemen aan het onderzoek naar fysiotherapie en (aanvullende) verzekeringen. In een online-enquête wordt onder meer gevraagd of mensen geweigerd zijn voor een aanvullende verzekering. Het Reumafonds gaat ook bij zorgverzekeraars de aantallen opvragen van mensen met reuma die zij hebben afgewezen voor een aanvullende verzekering.

Bron: http://www.vasculitis.nl
Plaats reactie